BOMAG ASPARi ontmoeting


1 januari 2009

Op 31 juni heeft ASPARi bezoek gehad van een R&D delegatie van de machine bouwer BOMAG uit Duitsland. BOMAG maakt walsen en spreidmachines. Zij waren op bezoek om kennis en ervaring uit te wisselen over de toepassing van nieuwe technologieën in het verdichten van asfalt.

Op 31 juni heeft een Duitse delegatie van BOMAG een bezoek gebracht aan Twente. In mei hadden ze contact opgenomen om kennis en ervaring uit te wisselen. BOMAG is één van de grote fabrikanten van verdichters, walsen en spreidmachines (zie ook link). Bomag heeft vestigingen en verkooppunten in de hele wereld. Het hoofdkantoor is in Duitsland in de buurt van Koblenz. De delegatie bestond uit vijf afgevaardigden van de R&D afdeling – en stond onder leiding van dr. Hans Josef Kloubert. De andere leden van de Bomag delegatie waren:

  • Ralf Horch , Electronic Department
  • Dietmar Metz , Electronic Department
  • Wolfgang Wallrath, R&D
  • Jürgen Wagner , Application Department

Belangrijkste thema van gesprek was de verwachtingen over ICT ontwikkelingen op en rondom de bouwplaats. Sleutelwoorden daarin zijn informatie verzameling, realtime informatie uitwisselen tussen de machines en machinisten, en de vastlegging van verscheidene procesparameters. Gezamenlijk is gesproken over de mogelijkheden en beperkingen van de (beschikbare) typen netwerken en de wijze waarop de informatie het beste gepresenteerd kan worden aan de machinisten.

Aangezien in de proefprojecten A35 en Aziëhavenweg de GPS was geïnstalleerd op een Bomag BW174 tandemwals, is uitgebreid gesproken over de ervaringen op die proefprojecten. De BW174 is ook te zien op de animatie op de ASPARi site. Bomag levert optioneel GPS op de walsen. Dat was aanleiding om de voors en tegens, de mogelijkheden en beperkingen van de GPS technologie door te nemen. Een boeiend aspect is daarbij de registratie van de hondengang. Er is afgesproken in de nabije toekomst een proef te doen waarbij zowel de Bomag GPS als de ASPARi GPS op de wals wordt geïnstalleerd.

Bomag investeert veel tijd en energie in de verbetering van hun verdichtingsmodellen voor “intelligent compaction”. Intelligent compaction is op dit moment in de USA een veelbesproken item. Het is al langer beschikbaar voor grondverdichting en wordt nu meer en meer door ontwikkeld voor asfalt. De meningen over de bruikbaarheid en toegevoegde waarde van Intelligent Compaction op Asfalt lopen nog sterk uiteen.

De ontmoeting was boeiend en nuttig. Afgesproken is elkaar in de toekomst vaker te ontmoeten en ook samen projecten op te pakken. Het streven is op de BAUMA machine beurs in München (April 2010) iets te laten zien wat gezamenlijk ontwikkeld is. In augustus worden nadere afspraken gemaakt.


Sitemap || © Copyright 2007-2015 - ASPARi